spaarnestad2020-3.jpg

30 maart 2021

VC Spaarnestad bestaat dit jaar 10 jaar (aflevering 11)


Anne Kimsma is nu (volgens zijn ID) de oudste actieve Spaarnestad-trainer, maar zijn mentale leeftijd ligt lager. Hij heeft al 67 jaar volleybalervaring. Dus een ideaal VC Spaarnestad-lid om te interviewen in het kader van het Spaarnestad-jubileum, vooral ook omdat hij 60 jaar trainer. Dat is uniek in Nederland. Ik vroeg hem naar het begin van zijn volleybal carrière begon en naar zijn hoogtepunten.

"Ik ben begonnen met volleybal in 1953 in mijn woonplaats Leeuwarden. Dat was bij de Christelijke Jeugdorganisatie Oranje (CJO), van origine een gymnastiekvereniging. Toen ik in militaire dienst moest, kwam ik via het Korps Commando Troepen (KCT) in toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea terecht. Daar heb ik regelmatig volleybaltoernooien gespeeld. Na mijn diensttijd heb ik bij VV Oldehove in Leeuwarden gespeeld. Als spelverdeler bracht ik het toen tot in de toenmalige Hoofdklasse Noord. Ik begon vrijwel direct na mijn diensttijd in 1960 bij Oldehove met het trainen van een grote groep jonge meiden in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar, het was de oprichting van de damesafdeling van VV Oldehove. Vanaf 1960 tot nu heb ik eigenlijk bijna altijd doorlopend damesteams getraind. Ik heb regelmatig ook de cursussen van de Nevobo gevolgd."

"In 1964 was mijn emigratie naar het westen en kwam ik in IJmuiden terecht. Ik speelde eerst bij VVPhoenix (nu opgegaan in VVJonas) in Beverwijk. Daar kon ik 3e divisie spelen. Later ging ik in IJmuiden zelf spelen bij VCIJ (nu opgegaan in Smashing Velsen). Dat was promotieklasse en 1e klasse. In 1994 ben ik gestopt met zelf spelen. Ik was ondertussen wel scheidsrechter geworden en dat heb ik 33 jaar gedaan. Mijn hoogste niveau was daarbij 1e en 2e divisie. Bij VCIJ zat ik ook in het bestuur en deed Technische Zaken. In de beginjaren bij VCIJ heb ik ook meisjes getraind. Een bijzonder mooie ervaring was ook het trainen van het team van de doofstommenvereniging Kennemerland. Als trainer heb ik altijd als voorwaarde gesteld dat ik een team dat ik train ook wil coachen."

"Het trainen van damesteams is zo in de loop der jaren gegroeid. Nu je ernaar vraagt, mijn argument is: Ik heb 4 prachtige dochters, dus ben gewend met vrouwen om te gaan. In 2006 ben ik door die Raeckse benaderd. In IJmuiden had ik afgebouwd en ik vond het wel een uitdaging dat ik de opdracht kreeg het jongere tweede team van die Raeckse klaar te stomen voor doorstroming om het oudere eerste team te vervangen. In de 1e en 2e klasse kan ik mijn ei goed kwijt om ze qua techniek en taktiek op een goed niveau volleybal te laten spelen".

Zo'n jaar of zes geleden trainde en coachte ik ook een damesteam in de 2e klasse. Ik kwam Anne toen regelmatig tegen. Hij had een team dat moest promoveren en ik heb toen wel eens de tegenstander voor hem geanalyseerd. Dat was een prettige samenwerking. Anne was gewend aan de opdracht om zijn team naar de 1e klasse te laten promoveren om het gat tussen de 2e klasse en de promotieklasse te overbruggen. Anne is wat ambivalent als je hem vraagt of de fusie heeft gezorgd dat Spaarnestad structureel die verbinding tussen 1e klasse en promotieklasse geregeld heeft. Maar laat ik Anne Kimsma weer aan het woord laten.

"Spaarnestad is natuurlijk een prachtige grote vereniging. Ik ben heel benieuwd wat voor positieve invloed de nieuwe sporthal zal geven. Het blijft jammer dat dit seizoen door Corona verloren ging. Ik had met dames 12 een prachtig team, zo'n team dat je eens in de paar jaar tegenkomt (een team dat niet bang is om vooraf als doelstelling promotie te hebben, maar dat ook het plezier vooropstelt). Het team was, in nauwe samenwerking met de TC, samengesteld uit 4 voormalige teams met enkele nieuwelingen erbij. We stonden ongeslagen bovenaan: vier keer met 4-0 gewonnen".
Anne, ik hoop je nog lang bij VC Spaarnestad te zien trainen en coachen!

André Triep