Spelregeltoets 3e klasse en lager
Deze opleiding is gericht op de beginnende scheidsrechter. Op de website www.volleybalmasterz.nl kun je de belangrijkste spelregels in begrijpelijk taal bestuderen. Als je alle spelregels en spelsituaties op de website bestudeerd hebt, kun je per spelsituatie een oefentoets doen. Deze laat je zien of je voldoende kennis van het onderwerp hebt. Vind je het tijd om je spelregelbewijs te halen, log je in met jet volleybal.nl account en kun je de test afnemen.
Vaardigheidstraining scheidsrechter t/m de 1e klasse (V4)
Deze opleiding is gericht op scheidsrechters die t/m de 1e klasse gaan fluiten. Het accent bij deze opleiding ligt niet zozeer op de spelregels, maar op de ontwikkeling van de scheidsrechter. De opleiding is dan ook voornamelijk een praktijkopleiding, waarin je stukjes van wedstrijden begeleidt en hierna op bepaalde situaties terugkijkt. Dit gebeurt in groepsverband zodat je van elkaar kunt leren.
De cursus duurt ongeveer 3 uur.
Na afronding van de cursus mag je direct wedstrijden begeleiden t/m de 1e klasse.
Begeleiding
De eerste keer een wedstrijd begeleiden op dit niveau kan spannend zijn. Indien gewenst zijn er binnen VC Spaarnestad genoeg ervaren scheidsrechters die tijdens jouw eerste wedstrijd(en) met je mee willen kijken en je van advies kunnen voorzien.
Toelatingseisen:
- Deelnemers hebben de spelregeltoets op www.volleybalmasterz.nl gehaald
Module 2e scheidsrechter
Deze opleiding is gericht op scheidsrechters die als 2e scheidsrechter gaan fluiten in de promotieklasse of 3e divisie. Je leert hierin o.a.:
- Wat doet een 2e scheidsrechter anders dan de 1e scheidsrechter
- Hoe ben je van toegevoegde waarde
- Welke taken zijn er
- Samenwerken
De module duurt ongeveer 3 uur en wordt online gegeven.
Na afloop van de module mag je direct wedstrijden begeleiden als 2e scheidsrechter in de promotieklasse. Voor wedstrijden in de 3e divisie moet je je eerst aanmelden bij de Nevobo Ook dit kan direct na het afronden van de module.
Begeleiding
De eerste keer een wedstrijd begeleiden op dit niveau kan spannend zijn. Indien gewenst zijn er binnen VC Spaarnestad genoeg ervaren scheidsrechters die tijdens jouw eerste wedstrijd(en) met je mee willen kijken en je van advies kunnen voorzien.
Toelatingseisen:
- Deelnemers hebben een licentie om t/m de 1e klasse te fluiten (V4)
Opleiding scheidsrechter t/m de 3e divisie (VS3)
Deze opleiding is gericht op scheidsrechters die in de regionale klasse van de Nevobo gaan fluiten, promotieklasse en 3e divisie. De opleiding behandelt onder andere hoe je samen moet werken met andere officials, hoe je een consequente (technische) lijn kan hanteren en wat er verwacht wordt van de moderne scheidsrechter.
De opleiding is praktijkgericht. Ter ondersteuning zijn er 6 workshops, een opstellingsspel en een instructiefilm over het DWF georganiseerd. In de workshops worden de volgende onderwerpen behandeld:
- Samenwerken 1e en 2e scheidsrechter
- Reageren op incorrect gedrag, kaartgebruik
- Vasthouden van een technische lijn
- Intervisie
- Netsituaties
- Libero
Daarnaast is er een verplichte praktijk dag tijdens de voorronde van het NOJK in januari. Als afronding wordt er een proeve van bekwaamheid (PVB) afgenomen, waarin je beoordeeld wordt als 1e scheidsrechter.
De opleidingsduur en tijdsinspanning verschilt per persoon, aangezien het leertraject er voor iedereen anders uit kan zien. Wel dient de PVB binnen 18 maanden afgelegd te worden.
Begeleiding
Tijdens de opleiding word je bijgestaan door een leercoach en praktijkbegeleider. Samen met de leercoach hou je een startgesprek om jouw persoonlijke leertraject op te stellen. Hierin wordt bepaald welke workshops je gaat volgen en welke opdrachten je gaat maken.
Deze opdrachten ga je in de praktijk uitvoeren, waarbij je bijgestaan wordt door je praktijkbegeleider, een ervaren scheidsrechter uit de vereniging of de regio.
De leercoach wordt aangewezen door de Nevobo, naar de praktijkbegeleider moet je zelf op zoek gaan. De scheidsrechter coördinator van de vereniging kan je hier altijd bij helpen.
Toelatingseisen:
- De deelnemer dient als aspirant scheidsrechter actief te zijn in de promotieklasse of 3e divisie vanaf het moment dat de opleiding start
- De deelnemer is op minstens 6 wedstrijddagen beschikbaar voor het fluiten van wedstrijden.