Zonder scheidsrechter geen wedstrijd. Binnen de vereniging hebben we scheidsrechters nodig om onze eigen wedstrijden te fluiten en om wedstrijden te fluiten voor de teams die in de hoogste regionale klassen spelen. Ondanks dat het fluiten van wedstrijden een verplicht karakter heeft, is het natuurlijk ook leuk om een wedstrijd in goede banen te leiden. Misschien is het wel jouw kans om de eredivisie te halen!

Het fluiten van wedstrijden is een teamtaak. Als regel houden we aan dat er gefloten wordt op dezelfde avond of dag dat er gespeeld wordt. Lukt dat niet dan wordt er een team aangewezen dat in de promotieklasse of hoger speelt.

De aanwijzing vindt plaats op teamniveau. Het team is zelf verantwoordelijk om een scheidsrechter aan te wijzen met de juiste licentie voor de wedstrijd. Per seizoen zal een team ongeveer 11 wedstrijden aangewezen krijgen, wat betekend dat voor of na elke thuiswedstrijd een wedstrijd gefloten moet worden. De indeling van scheidsrechter vindt in 2 blokken plaats. Het eerste blok loopt t/m het einde van de eerste helft van het seizoen. Het tweede blok loopt tot het eind van het seizoen.

Klik hier voor de indeling van de verenigingsscheidsrechters.

Opleiding

Wanneer binnen een team geen leden zijn met de juiste scheidsrechter licentie of er zijn te weinig leden binnen een team met een scheidsrechter licentie, is het mogelijk om een opleiding tot scheidsrechter te volgen. Stelregels hierbij zijn:

  1. Ieder team dat speelt in de 2e of 1e klasse heeft minimaal 1 scheidsrechter met een licentie om op dit niveau te fluiten.
  2. Ieder team dat speelt in de promotieklasse of hoger heeft minimaal 1 scheidsrechter met een licentie voor de 2e en 1e klasse en minimaal 1 scheidsrechter met de module 2e scheidsrechter of hoger.

Het is beter om meerdere scheidsrechters met de juiste licentie te hebben, zodat de scheidsrechtertaak van het team verdeeld kan worden.

Meer informatie over de verschillende opleidingen is hier te vinden.