Kian Yannick.jpg

12 oktober 2020

Oud-Spaarnestad spelers Yannick Bak en Kian Macnack werden 6e op EK in Tsjechië


Het EK voor junioren onder 20 jaar vond van 26 september t/m 4 oktober plaats in Brno. Yannick Bak en Kian Macnack maakten deel uit van dat team. Zij kregen hun basisopleiding in de jeugd van Spaarnestad en gingen later via Zaanstad naar het Talentteam Papendal, waar ze dagelijks trainen.

De familie van Yannick is een echte Spaarnestad-familie en de broer van Kian (Flynn) speelt nu in Jongens C1, terwijl vader Hein Macnack ook zeer actief is binnen Spaarnestad. Yannick is al wat langer op Papendal en speelde afgelopen seizoen ook veel in de basis van het Talentteam dat in de eredivisie speelt en heeft al een basisplaats in Jong Oranje onder 20 als passer/loper. Kian heeft bij het Talentteam in de eredivisie en bij Jong Oranje een diagonaal voor zich die net een jaar verder is en moet het dus voorlopig van invalbeurten hebben.

Op dit EK speelde Yannick alle wedstrijden en was belangrijk. Zijn pass-percentages zijn vrij behoorlijk, hij heeft een lastige serve en aanvallend stond over de 5 gespeelde wedstrijden in Brno Yannick op de tweede plaats in het team met 44 aanvalspunten (achter diagonaal Martijn Brilhuis die 58 aanvalspunten scoorde). Nederland won de eerste poulewedstrijd van Frankrijk met 3-1 en Yannick scoorde het beslissende punt voor de 28-26 overwinning in de vierde set. Tegen Wit-Rusland en Rusland (beide lange teams met veel harde aanvallen over de buitenkant) hadden de jongens van Jong Oranje het moeilijk, maar ze wisten zich wel te plaatsen voor de wedstrijden om de plaatsen 5 t/m 8. In de kruisfinale tegen Polen speelde Jong Oranje een bizarre wedstrijd met toppen en diepe dalen. Yannick scoorde in die wedstrijd ook het beslissende punt voor 15-13 winst in de vijfde set, waardoor Nederland minimaal 6e zou worden. Voor Kian was het allemaal wat moeilijker. Hij kwam er alleen in als diagonaal Martijn Brilhuis niet draaide en dus Jong Oranje niet draait. Dat is een moeilijke positie en Kian speelde helaas niet veel. Alleen in de laatste wedstrijd tegen Frankijk kreeg hij een redelijke invalbeurt en scoorde in die wedstrijd 6 punten met zijn aanval.

André Triep