beijnesfabriek1900.jpg

13 maart 2022

De Beijneshal vereeuwigd - update


Al vele jaren worden er plannen gemaakt voor de sloop van de Beijneshal en de herontwikkeling van verschillende panden op het stationsplein. Het verval in en om de hal is duidelijk te zien en te ruiken. Die treurige staat van deze sporthal doen alle mooie herinneringen aan cultuur en sport die hier sinds 1975 zijn opgebouwd te kort. Een goed moment voor een positief beeld om een tijdperk af te sluiten.

beijnesfabriek1903Het einde van een sportief tijdperk
Naamgever van de sporthal is Johannes Jacobus Beijnes, die vroeger op deze locatie een fabriekshal voor de productie van treinen en bussen bezat. Op deze foto rolt in 1903 zelfs een treinstel voor destijds koningin Wilhelmina uit de Beijnesfabriek (bron René Mathot).

Nadat deze fabrieksactiviteiten verplaatst waren, kwam er ruimte voor een nieuw ‘multifunctioneel’ plan met parkeergarage, woon- en kantoorruimte en, centraal in de stad, een sporthal. De Beijneshal wordt in 1975 opgeleverd en zoals het er nu naar uitziet, gaat de sporthal nog wel 50 jaar oud worden. We weten al 10 jaar dat de hal ‘ooit’ plat zal gaan, maar wanneer? De huur via SRO was ons zomer 2021 opgezegd, nu in maart 2022 hebben de laatste volleyballen het pand verlaten. Nog steeds zijn de verbouwplannen onduidelijk en zal het nog wel even duren voor de hal verdwijnt. Onze volleybalclub VC Spaarnestad heeft inmiddels een nieuw onderkomen in Haarlem Noord.

Schoonheid in het donker op 5 maart onthuld
Berkhof Beijneshal def 2Hieronder een visuele lofzang van festiviteiten in ‘onze’ Beijneshal. Ook de kantine is een memorabele plek die jarenlang werd gerund door Piet ’Beijnes’ Hekker, hierna Wim en Ria, en het laatste decennium door Maurice en Lisette. Misschien wel de enige sporthal in Nederland met een bruine, dart- en poker-, kroeg als kantine.

Het verval van de laatste 10 jaar doet geen recht aan deze lange geschiedenis. Er is de laatste jaren een soort ‘haat-liefde verhouding’ ontstaan tussen de herinneringen en de huidige staat van het pand en directe omgeving.

Een goed moment dus om die herinnering te vatten in een beeld. We vroegen tekenaar Daan Berkhof om een passende tekening te maken van deze bijzondere sporthal. Het werd een beetje duistere tekening, in avond maneschijn met (ooit nog allemaal werkende) lantaarnlichten. Een sporter uit de vorige eeuw stapt net van zijn fiets en loopt de morsige trap op naar de matig welkome toegangsdeur van de sporthal……

Op zaterdag 5 maart werd de tekening aan de muur in de gloednieuwe kantine onthuld door voorzitter Peter den Nijs en tekenaar Daan Berkhof. Alle leden van de club krijgen als aandenken een kaartspel met de tekening . Ook is een gedrukte versie op A2 en A3 formaat te koop, voor leden met korting op zaterdag 19 maart van 15.00-17.00 of via mark.van.assema@vcspaarnestad.nl. Voor andere geïnteresseerden is de tekening te koop bij stripwinkel Jopodepojo in de Kleine Houtstraat.

Onthulling Beijneshal

J.J. Beijnes
De eerste trein in Nederland, stoomlocomotief 'De Arend', reed op 20 september 1839 van Amsterdam (Sloterdijk) naar Haarlem. Johannes Jacobus Beijnes was toen 25 jaar oud en maakte al 10 jaar paardenwagens, bij Kimman in de Zijlstraat. Hierna bouwde hij zelf een klein imperium op met fabrieken in Haarlem, Beverwijk en Waterland, die naast bussen ook treinen, trams en boten bouwden. Veel meer over deze historie van vóór 1975 op de site van René Mathot.

beijnesfabriek1900 
Feesten en sporten in de Beijneshal
Veel Haarlemmers waren wel eens in de Beijneshal. De bouw van de sporthal startte in 1974 en in 1975 werd de hal opgeleverd. Onderstaande foto’s komen allen uit het Noord Hollands Archief.

bouw1974

1974, Jansweg bij het Stationsplein, ziende naar het zuiden, tijdens de bouw van de parkeergarage en de Beyneshal. Geschonken in 1974 door Drs. J.J. Temminck

crickettraining1977

Een crickettraining in 1977, met de netten uitgestrekt, die nu al decennia ongebruikt in het blauwe zeil achter in de hal in de weg hangen bij het volleyballen.

ovraallides1986

1986-11-19, volleybalwedstrijd tussen OVRA en Allides in de Beyneshal. De nummers 4 en 3 zijn spelers van Allides met in de inval nr. 8, Pim van Asten.

stuifstuif1987

De Stuif Stuif in 1987

kickboxen1984

Een kick boks gala op 24-01-1987. Met deze video van de wedstrijd tussen Rob Migchelbrink en Sanin Attaf

pietbeijnes1991

Piet (Beijnes) Hekker achter de tap op 10-4-1991

tafeltennistoernooi1992

Een tafeltennis toernooi in 1992

interland1992

25-04-1992, Volleybalwedstrijd Nederland-Joegoslavië in de Beijneshal. De nr. 8 in het donkere shirt is Ron Zwerver.

luilaknacht1995 

De luilaknacht houseparty’s zijn berucht, zie hier voor een video impressie van de zesde luilak rave in 1995

clinic1996

Een volleybal clinic van het Nederlands vrouwenteam in de Beijneshal, 22-4-1996

laatstewedstrijd2022

De allerlaatste volleybalwedstrijd in de Beijneshal op 26 februari 2022.