10 april 2023

Weer Nederlands kampioen!

Met een bijna geheel ander team is onze Jongens C dit jaar weer kampioen van Nederland geworden bij de NOJK (officieel Volleybaldirect Open) of Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen. Verloren de jongens de eerste wedstrijd van de dag nog van Twente '05, in de finale werd dik revanche genomen door in twee sets overtuigend van ze te winnen in het Brabantse Gemert. (foto bij huldiging YvG 15-4-2023)

Als je toch één jaar goed presteert is het al knap, maar als je het jaar daarop als club weer eerste, derde en vijfde wordt kan het geen toeval meer zijn. Er worden structureel goede stappen gezet in onze jeugdopleiding. Want naast Jongens C die kampioen werd, gingen de CMV (mini) jongens er in Middelbeers met een derde prijs vandoor en werd Jongens B in Meijel gedeeld vijfde.

Vorig jaar wisten we dat we kansen maakten en waren de verwachtingen hoog gespannen. Dit jaar zijn bijna alle jongens naar een klasse hoger en daar dus eerstejaars. Bij de CMV jongens deed het team voor het eerste jaar mee aan dit kampioenschap, en werd het voor deze heel jonge groep, met één van net 2 weken 10 jaar,  een wel heel groot avontuur.

Zoals eerder geschreven haalden dit jaar drie jongensteams de finale ronde, helaas haalden de meiden het dit jaar niet. In zo'n finale ronde spelen per categorie 8 teams om de prijzen. Aangezien onze teams dus in ieder geval al bij de beste 8 van Nederland hoorden kreeg ieder team van de jeugdcommissie alvast een heerlijke slagroomtaart om dit te vieren. En die ging natuurlijk schoon op.

Jongens B werd (gedeeld) vijfde

20230408_095748De helft van dit oudste jongensteam dat meedeed van onze club, werd vorig jaar Nederlands kampioen bij de C, Luut, Stef, Teun, Lucas en Nathan. Het team werd dit jaar aangevuld met de iets oudere Thijs, Coen, Sjoerd en Simon, de toen geblesseerde Melle, de nieuwe aanwinsten Martijn en Alex en teammanager Loris. Die plek van vorig jaar was onmogelijk te overtreffen, maar ook evenaren zou dit jaar, voor de meeste het eerste jaar bij de B, erg lastig worden. In Meijel begonnen ze de finaledag toch nog heel goed, met een 1-1 gelijkspel tegen de latere kampioen Sudosa Desto. Aangezien de andere poule wedstrijd ook 1-1 werd had ieder team nog evenveel punten. Maar met een verlies hierna tegen Twente '05 werden de kansen heel klein, en afhankelijk van de anderen. De laatste poulewedstrijd werd ook een gelijkspel tegen Zaanstad, wat al met al nog steeds een zeer mooie vijfde plaats van Nederland opleverde.

WhatsApp Image 2023-04-09 at 10.38.40

Het was close, maar desondanks konden de coaches Jeroen en Tonmai toch trots zijn op dit resultaat, en genoten dan ook van de taart.

Jongens CMV werd derde

(verslag via Wessel Frederiks :-) Op 8 april mochten de CMV jongens aantreden op de finaledag van het NOJK in Middelbeers. Dat ze deze finale hadden weten te halen was al een prestatie van formaat. Dus werden alle Paasplannen even aan de kant geschoven en reden sommige jongens zelfs 2,5 uur om erbij te zijn.

Jasper JCMV

De entourage was in Middelbeers duidelijk anders dan de twee eerdere wedstrijddagen in Houten. Vanaf ’s morgens vroeg was het enorme heksenketel met een volledige drumband uit Hoogenveen en een groen-zwart leger met glitterhoedjes uit Assen. Spaarnestad liet zich niet onbetuigd met een grote groep ouders in de inmiddels bekende rode hoodies. In de eerste wedstrijd werd direct duidelijk dat de jongens aan de bak zouden moeten. Tegen Inter Rijswijk werd het 1-1. Vervolgens werd Apollo 8 vrij gemakkelijk aan de kant gezet.

Het kwam aan op de laatste poulewedstrijd, tegen Flash Veendam. De jongens lieten mooi aanvalsspel zien, maar Flash leek steeds op de juiste plaats te staan en won de eerste set. De tweede set die volgde was loeispannend, wat op het gezicht van beide teams maar zeker ook op die van de ouders was af te lezen. Met 25-23 wist Spaarnestad een gelijkspel uit het vuur te slepen, waardoor ze als nummer twee door konden naar de kruisfinales!

In de kruisfinale troffen de jongens oude bekende Sliedrecht Sport. Net als in de vorige ronde waren die duidelijk een maatje te groot (letterlijk en figuurlijk). Zij zouden zich uiteindelijk ook tot winnaar kronen. Maar er stond nog een derde plek met de bijbehorende schaal en medailles op het spel. Dus laadden de mannen zich nog 1x op voor de troostfinale: opnieuw Flash Veendam. Het was wel duidelijk dat het een lange en zware dag was geweest. Vermoeidheid, tranen, kramp: alles kwam langs in deze laatste wedstrijd. Na een overtuigende eerste set werd de tweede set ruim verloren. In de alles beslissende set rechtten de jongens nog eenmaal de rug en trokken ze de overwinning over de streep. Feest!

JCMV Derde

Het was met afstand de spannendste maar ook de mooiste dag uit hun jonge volleyballeven. Vesper, Simon, Sem, Rutger, Milo, Martijn, Luke en Jochem, en coach Jasper, zijn derde van Nederland!

Jongens C werd eerste

Het Jongens C team speelde de finaleronde in een lage, lawaaiige sporthal in Gemert, maar dat mocht de pret niet drukken. Althans, de eerste wedstrijd van de dag tegen het sterke Twente '05 uit Enschede, was er nog wel sprake van wat spanning en indrukwekkend gevoel. Met 25-17 en 25-22 ging de wedstrijd redelijk duidelijk verloren.

Na een korte pauze van 1 wedstrijd kon het team toch het juiste ritme vinden. De tweede wedstrijd tegen het vaak ook sterke Alterno uit Apeldoorn begonnen Jens, Mees, Koen, Jochem, Ko, Stan en Wietse (libero) heel scherp en wonnen de eerste set met 25-15. In de tweede set ging het iets moeizamer en werkten de wissels niet direct maar ging de set toch met 25-23 naar onze club. De derde poule wedstrijd tegen een meestal goed Sliedrecht viel de tegenstand wat tegen en kwam de lange midden aanvaller niet in zijn spel. Na een eenvoudige eerste set die we met 25-12 wonnen mochten in de tweede set ook alle andere teamspelers aan de bak. En ook dat deden Bram, Ruben, Hynek en Casper heel goed en konden de hele wedstrijd zelf uitspelen met een weer overtuigende 25-16 overwinning.

20230408_133259

Hierdoor eindigde het team tweede in de poule en speelde de kruis finale dan ook tegen de nummer 1 uit de andere poule, Taurus uit Houten, een team dat we vaker tegenkomen. Met twee sterke en grote jongens in het team zeker een ploeg om rekening mee te houden. En dat deden de jongens dan ook en begonnen zeer overtuigend, overdonderend zelfs, want ze wonnen met maar liefst 25-9! Maar in de tweede set herpakte Taurus zich en werkten aan onze kant de wissels deze keer niet zo goed uit, zodanig dat de set met 18-25 juist verloren werd. Gelukkig pakten wij de derde set met het basis team weer sterk terug en wonnen met 15-10.

Alleen deze pot trok wel een zware wissel op het team. Maar liefst 3 spelers lagen erna met krampverschijnselen aan de kant bij te komen, waaronder de spelverdelers. En in de finale wachtte ons weer hetzelfde team als de eerste, verloren wedstrijd Twente '05. Die hadden weliswaar ook 3 sets nodig in de kruisfinale tegen Inter Rijswijk, maar daarin wonnen ze de laatste set met 15-4 en het was een team met gemiddeld oudere, grotere en sterkere jongens dan ons team. We waren gewaarschuwd, dus coach Lars en assistent coach Daniel hebben het team een flinke mentale injectie gegeven voor die finale. En dat werkte! Twee spannende finale sets volgenden, waarin ons team toch de hele tijd het initiatief nam en Twente achter de feiten aanliep. Door onze haast foutloze service en sterke rally spel konden wij veel aanvallen en kwamen hun aanvallers juist amper in stelling. Er was niet eens een derde set nodig, na 25-23 en 25-20 werd onze Jongens C kampioen van Nederland!! Voor Ko als enige, na vorig jaar, zelfs twee jaar op rij Nederlands kampioen. Gefeliciteerd allemaal!!!